Holy Macronys køkken har som alle andre sit helt eget særpræg. Jeg er uden tvivl madmor i huset, og står for langt de fleste måltider. Jeg har mange holdninger til mad, og intet jeg fortager mig i mit køkken er ligegyldigt, eller uden en tanke bag.
Der er mange hensyn, at tage når husholdningen er stor. Dog ikke så mange, som hvis den var lille, og det skal jeg nok forklare dig om senere.
Mit ønske er et køkken med sund varieret mad. Det må ikke være kedeligt og det skal ikke koste en million at handle, så kort og godt; gode sunde varer til en fornuftig økonomi.
Økonomi er i den grad noget jeg tager hensyn til. Jeg er ikke tilbudsrytter, men jeg er opmærksom på, hvad jeg får for pengene. Jeg opfinder altid opskrifter, hvor hovedingredienserne er både billige og sunde, f.eks er gulerødder og løg noget jeg bruger meget. Havregryn er også hovedbestanddelen i mange ting. Bønner og linser er billige og super sunde, så de bliver købt i storkøb, i vores lokale bazar.
Hvis jeg følger en opskrift, hvor der f.eks skal mandelmel i, og jeg typisk tredobler opskriften, jamen så kan en kage pludselig komme til, at koste flere hundrede kroner og så kostbart bagværk prioriteres alligevel ikke. Så her vil jeg typisk udskifte en stor del af mandelmelet med havremel, hvilket ikke gør synderligt for smagen men alverden for økonomien. Andre ting vi gør for at holde et fornuftigt kostbudget:
1: Vi drikker kun vand til alle måltider.
2: Vi spiser meget rugbrød og køber ofte på tilbud eller med de gule klistermærker. Rugbrød serveres ofte som tilbehør til aftensmaden. Jeg fylder en bageplade med rugbrød, pensler med olivenolie og drysser med forskellige krydderier eller måske bare med havsalt. Rister det i ovnen indtil det bliver dejligt sprødt. En billig og sund sidedish.
3: Vi køber ikke dyre fødevare til køleskabet. Der er mange børn som bliver sultne, på mange forskellige tidspunkter, i løbet af dagen. Køleskabsdøren går stort set op og i hele dagen lang. Sker det at vi engang imellem sætter dyrt pålæg ind, som f.eks roastbeef eller noget i den dur, ja så er det væk hurtigere end man kan forestille sig. Der sker nemlig følgende fænomen; Det næste tilfældige storfamiliemedlem, som åbner køleskabslågen vil omgående spotte det og tænke (med et frådende og snedigt blik); “What! det plejer vi da ikke at have!. Jeg skynder mig, at tage noget for næste gang jeg åbner køleskabet er det med garanti væk”.
Så derfor er køleskabet typisk fyldt med rugbrød, leverposteg, æg, kartofler som pålæg, tomater, agurk. En del restser fra aftenmåltiderne, surmælksprodukter, frugt og grøntsager.
I køkkenskabet er havregryn, peanutbutter, nøddepålæg, mandler, og flere slags mysli.
4. Vi har ingen madspil. Alt bliver brugt og rester bliver gemt.
5. Vi bager meget selv og laver dyre ting som Mysli selv.
Som udgangspunkt vil jeg helst købe alt 100% økologisk. Det er det bedste for os alle, for miljøet, sundheden, fornemmelsen og det hele. I virkeligheden er det vel kun ca 75%, vi køber økologisk og det er næsten altid kun pga økonomien. Jeg har nærmest røde øre når jeg skriver det, for jeg ville gerne være sådan en som købte 100% økologisk og var husholdningen mindre, var jeg det højst sansynligt også. Mandler noget vi bruger meget og de er så sindssyg dyre, hvis de skal være økologiske. Så hvis prisforskellen er nærmest det dobbelte vælger vi det billige. Men basisvarerne er økologiske.
Sundheden og ernæringsværdien er det jeg prioritere aller højsest. Det tror jeg, at alle som kender mig, ikke er et sekund i tvivl om. Her er 10 ting vi gør for at leve sundt.
1: Regel nr 1 er nok den vigtigste. Vi har ikke noget i vores køkken, som ikke er sundt. Der findes intet slikskab eller hemmeligt depot med lækkerier. Alt hvad der er i køleskabet kan der bare spises løs af. Det betyder ikke, at vi aldrig får usundt men så køber vi det og spiser det samme dag. Der udover vil det være portionsanrettet, så vi ikke kommer til at gå helt bananas.
2: Jeg tager ikke hensyn til hver enkelt familiemedlems eventuelle kræsenheder. Jeg servere hver aften et sundt måltid, som ernæringsmæssigt er i orden. Jeg laver som sagt ikke den samme ret men bruger ofte i perioder den samme slags råvarer. Så mange retter minder om hinanden. Selvom man måske ikke var pjattet med grønne linser de første fire gange det blev serveret, så vender man sig til det, og måske endda komme til at holde af det med tiden. Da variation er vigtigt rent ernæringsmæssigt bliver børnene derfor præsenteret for alverdens mad ustandselig. De små har i perioder været lidt kræsne og sukket efter noget genkendelighed men alle store børn er faktisk altspisende og får derfor mange næringsstoffer fra altverdens forskellige fødevare. Jeg mener, modsat de fleste mødre, ikke at der skal tages hensyn til kræsenhed. Børn som kun kan lide enkelte ting skal udfordres og stimuleres og kræsenheden skal ikke tages super alvorligt eller få meget opmærksomhed. Det handler om at vænne sig til smage og at blive ved med, at smage på det. Derfor siger jeg ofte til mine børn, at de skal spise op også selv om de måske rynker lidt på næsen. For jeg mener det er en kæmpe bjørnetjeneste, at føje kræsenheden, give den energi og straks servere særmad ved første lille konstatering af, at det ikke smager godt.
Et aftensmåltid består typisk at flere ting så mon ikke der altid vil være noget man kan lide.
Vi har dog en regel om at hvis man virkelig, sådan virkelig ikke kan lide maden, så må man altid tage en portion havregryn med mælk. Men kun havregryn ikke sukker eller noget på. For selvfølgelig er der ingen som går sultne iseng. Det er yderst sjældent, at det tilbud bliver udnyttet. Børnene spiser maden hvad enten de kan lide den eller ej og ved du hvad? det synes jeg faktisk er på sin plads! ;-).
3: Blander nærmest alt op med havregryn. Havregryn indeholder så mange gode kostfibre, vitaminer og mineraler. Der er intet dårligt, at sige om dem og da de er ret smagsneutrale kan man blande dem i det meste. F.eks maler jeg en del havregryn til mel i blenderen og bager med det, enten kager eller brød.
4: Sunde olier. Olivenolie og helst ikke opvarmet, dvs som dressinger eller på en tallerken med krydderier i til, at dyppe dit brød i. Tager også et olieshot eller fiskeolie hver morgen.
5: Mælkesyrebakterier: Vi spiser surmælksprodukter i form af A-38, kefir eller som kosttilskud
6: Rugbrød rugbrød rugbrød…. og andet groft hjemmebag. Lyst brød har vi kun meget sjældent.
7. På en eller anden måde er det bare gået op for mig, hvor vigtigt det er at have noget fedt køkkengrej. Mad der er skåret ordentlig, blendet cremet eller pomfritter i den perfekte ensartet form, det sælger bare bedre. Det virker så meget lækrere når kålen er hakket i bittesmå ensartede firkanter eller banan-isen er helt smooth. Det gør simpelthen, at det visuelt fænger meget mere og at familien spiser langt større mænger fordi det ser lækre ud og kan anrettes på fade, på en smukkere måde. Især når det kommer til rå grøntsager betyder udskæringer og udseende alverden.
Her er vi vist overlegne i Holy house. Udgangspunketet er, at vi aldrig får to ens retter. Altså når vi snakker om aftensmåltidet, vil det hver dag være en ret de ikke har fået før og aldrig vil få igen. Det er ikke noget nyt jeg har fundet på sådan har det været i mange år. Lige som nogen mennesker trives bedst med måske 25 forskellige retter de skifter imellem så trives jeg bedst ved ikke, at lave den samme ret igen. Der er simplethen for meget forskelligt mad i verden og vores liv er så kort, for kort til gentagelser. Vi når jo alligevel kun at smage en brøgdel af hele verdens køkkener. Der er dog enkelte undtagelser og der er børnenes fødselsdage. Her bestemmer fødsellaren aftensmåltidet og madmor må ikke sige nej. Så her vælger de ofte burgere eller pizza. Jeg prøver dog, at lave et nyt tvist hver gang, bare fordi jeg som sagt virkelig keder mig med, at lave det samme. Og så er der risengrød i december og julemenuen naturligvis, den er også svær at ændre på;-) Mange helt almindelig danske retter har jeg aldrig lavet. Har f.eks aldrig lavet en steg og kun en gang har jeg lavet frikadeller. Krebinetter, karbonader, koteletter osv…never going to happend!
Vi er ikke vegetarer men spiser kun sjældent kød til aftensmad. Det er ikke en aktiv beslutning vi har taget, det er bare stille og roligt gået den vej. Vi spiser en masse æg og jeg er meget opmærksom på, at tilføje grøntsager med et højt proteinindhold i maden;
1: Linser, både røde, grønne og brune
2: soyabønner
3: Alle former for tørrede bønner, som bliver iblødsat natten over.
4: kikærter
5: Hørfrø, chiafrø, solsikkefrø og andre frø og kerner
6: Peanutbutter
7: Mandler
8: Rosiner
9: Spinat, blomkål og broccoli
10: Ost, æg og surmælkprodukter
Når alt dette er sagt skal du vide, at dette er min vision, og sådan som det som regel er. Meeen der er skam også de dage, hvor jeg overhoved ikke gider lave mad, hvor jeg er for træt eller hvor store gryder og storfrådende dovne teenagere kan rende mig et stykke. Der er også de dage, hvor vi kommer til, at købe alt det forkerte. Ja hvor det rent ud sagt køre helt af sporet for os med… chokolade, chips, is, slik og det hele…..Og hvor DET HELE ryger dirkete ned i løgneren .Vi bliver jo nød til, at spise det hele, da vi er sådan en sund familie, som ikke har slikdepoter eller guf i skabene.
Skriv et svar