Du bliver ikke gravid, hvad kan du gøre?
Det er aldrig til, at forudsige, hvor længe det tager for et par, at blive gravide. For nogle kommer det i første hug og for andre går der måske et halvt eller et helt år, få kæmper i årevis.
Jeg har prøvet lidt af hvert. Min første graviditet endte med, at gå til omkring uge 9, ved denne graviditet blev jeg gravid i første forsøg. Herefter gik der et helt år, før jeg blev gravid igen. Et år hvor jeg rent ud sagt ikke tænkte på andet, og græd hver gang det ikke lykkedes. De andre graviditeter er kommet forholdsvis let og hurtigt, men min sidste graviditet som 43 årig, kom helt uden, at vi forsøgte ;-).
Min helt klare erfaring efter mange graviditeter er, at jo mindre fikseret jeg var på projektet, jo hurtigere er jeg blevet gravid. Det må naturligvis gerne være et projekt men det er indgangsvinklen og stemningen omkring projektet som er vigtigt. Selvfølgelig er det vigtigt, at have styr på, hvornår du har ægløsning men ud over det, skal du forsøge, at tage det stille og roligt. Jo mere et kontrol-projekt det bliver, jo længere tid tager det. Sådan har det i hvert fald været for mig. Måske giver det også god mening, at en stresset krop ikke i samme grad, lader sig blive gravid.
Det store problem er, at det ved de fleste og det er i princippet et råd du ikke kan bruge til noget, eller det er i værd fald svært, at slappe af, når hele ens krop og sjæl skriger på, at blive gravid. Det er temmelig svært at ignorerer. Måske du kan aflede dig selv med en masse projekter eller ting som kan optage din opmærksomhed. Som regel er det dog kun for en stund, førhen det frådende yngelplejeindstinkt igen viser sit hungrende væsen. Jeg vil nu give dig gode råd til, hvordan du kan øge chancen for, at en undfangelse vil finde sted. Det bedste kapitel kommer til sidst, så med mindre du er helt ny i fertilitetsjunglen, kan du jo evt. bare springe direkte til sidste kapitel;-).
Hvis du efter et års tid ikke bliver gravid naturligt, kan du gå til din egen læge for, at blive undersøgt. Lægen vil normalt iværksætte undersøgelse af de vigtigste funktioner, som har betydning for frugtbarheden. Det er mange ting som gør sig gældende, men tre store ting skal være i orden:
– Du skal have ægløsning.
– Ægget skal kunne passere gennem æggelederen.
– Sædcellerne skal fungere (lægen skal også undersøge de mands sædkvalitet).
Men har andre ting betydning? Kan man gøre noget selv for at forbedre frugtbarheden?
Ja, det har vist sig, at de fleste af de såkaldte livsstilsfaktorer har betydning, og det er jo noget, du selv har indflydelse på.
De vigtigste livsstilsfaktorer med betydning for frugtbarheden er:
-rygning (begge parter)
-alkohol (begge parter)
-overvægt (begge parter, men især kvinden)
-din alder har også betydning. Faktisk mindskes frugtbarheden allerede fra midten af 20erne. I de første mange år falder frugtbarheden langsomt, men i midten af 30erne går det hurtigere ned ad bakke, og i slutningen af 30erne, specielt omkring de fyrre, går det meget hurtigt. Få bliver gravide af sig selv efter det 40. år (Jeg var 43 og blev gravid uden problemer, så det er naturligvis individuelt).
Det er klart, at har man både reduceret graviditetschance på grund af alder og fordi man ryger, er overvægtig eller drikker meget alkohol og kaffe kan udsigterne til graviditet måske være meget dårlige. Alderen er svær at ændre men livsstilen er muligt.
Det kan sagtens være en super god ting at tage de rette kosttilskud, i hvert fald er det vigtigt at få folinsyre allerede i før-graviditet. Jeg kan anbefale Baby-me-now.
Hvad kan jeg selv gøre ?
Hvis du ønsker at blive gravid, er det naturligvis vigtigt, at have samleje omkring ægløsningstidspunktet. Du kan holde øje med ægløsningen og på den måde finde ud af, hvornår der er størst chance for, at ægget bliver befrugtet og du bliver gravid.
I den gennemsnitlige cyklus har kvinden ægløsning, også kaldet ovulation, omkring 14 dage efter sidste menstruations første dag ( hvis din cyklus er regelmæssig). Mange kvinder kan selv mærke, når de har ægløsning. Det kan føles, som en let smerte i lænden og hos mange piger skifter udflåden karakter og bliver mere slimet. Ved befrugtningen trænger mandens sædcelle ind i ægget. Dette sker i kvindens æggeleder, hvorefter det befrugtede æg transporteres videre til livmoderhulen for at sætte sig fast her.
De tre primære fertilitetstegn
Hvor ofte har vi ikke læst og hørt, at en menstruationscyklus er 28 dage! og ægløsningen finder sted på dag 14!. Dette er en myte, men desværre er det garanteret årsag til, at rigtig mange er længe om, at blive gravide eller omvendt, at mange bliver gravide uden de ønsker det. I virkeligheden forholder det sig sådan, at den kvindelige cyklus kan varierer mellem 24 og op til 36 dage.
Igennem enhver cyklus forbereder kvindens krop sig til en potentiel graviditet, dog er kvinden kun frugtbar, et par dage om måneden omkring ægløsningen (når ægget bliver frigivet). Den eneste sikre måde til, at identificere, hvornår du er fertil, er ved at tage din morgentemperatur og ved at tjekke dit skedesekret (udflåd). Hvis du holder øje med disse primære fertilitetstegn, kan du finde ud af fra dag til dag, hvornår du er i stand til, at blive gravid. Ægløsningsdagen kan varierer fra cyklus til cyklus, derfor duer det ikke bare, at tælle dage.
Er du godt klar over, at du er en omvandrende biologisk computer?. Din krop vil fortælle og vise dig, alle de vigtige fertilitetstegn. Alle kvinder i den reproduktive alder kan sagtens lære, hvordan de kan observere de tre primære fertilitetstegn. Disse informationer kan bruges til en masse ting, men det mest logiske er selvfølgelig, at finde ud af, hvornår de kan blive gravide. De tre primære tegn er:
– Morgentemperaturen
– Konsistensen af udflådet
– Livmoderhalsens ændringer
Lad os se på hvert enkelt tegn:
Morgentemperaturen:
Det letteste tegn, at observere er din morgentemperatur. Mange kvinder som har taget deres temperatur i et par måneder, syntes det er sjovt, at være i stand til, at forudsige, hvornår temperaturen vil skifte. I perioden fra første menstruationsdag til ægløsningen vil den være nogenlunde stabil, hvorefter den vil stige et par grader, omkring ægløsningen, typisk en dag eller to efter. Derefter vil temperaturen forblive lidt højere indtil næste menstruation, som vil komme mellem 12 og 16 dage senere. Hvis du er blevet gravid vil din temperatur forblive høj under hele graviditeten. Grunden til at temperaturen stiger efter ægget er frigivet, er på grund af hormonet Progesteron. Så som regel er det sådan, at temperaturstigningen fortæller dig, at ægget allerede er på vej. Når du fører temperaturskema vil der efterhånden vise sig et mønster, det handler ikke om de store temperaturudsving. Du vil opleve, at din temperatur inden ægløsningen vil gå op og ned med de lidt lavere temperaturer, hvor de vil gå op og ned i de lidt højere temperaturer efter ægløsningen. Tricket er at se det som en helhed og ikke fokusere for meget, på den enkelte dag og de små skift. Det vil sige, at I skal ikke fokuserer så meget på at den om mandagen var høj, tirsdagen lav og måske onsdag høj igen o.s.v.
– Feber
– Hvis du har drukket alkohol aftenen inden.
– Hvis du er fået mindre end 3 timers søvn.
– Hvis du tager temperaturen på et helt andet tidspunkt end du plejer.
– Hvis du har ligget med et varmetæppe eller pude.
Morgentemperaturen kan være en vigtig hjælp i forhold til at få klarhed over hvor lang cyklussen vil være. Temperaturen kan vise om du har haft en forsinket ægløsning, som vil bevirke at din cyklus vil være længere end normalt. Husk på, at når først temperaturen er steget vil der gå mellem 12 og 16 dage til din menstruation kommer. Efter du har ført temperaturskema et par måneder, vil du være i stand til meget mere præcist, at kunne forudsige første menstruationsdag (for langt de fleste kvinder er fasen fra ægløsningen til menstruationen meget stabil, -vil højst variere et par dage)
Hvordan holder jeg styr på mine fertilitetstegn?
Mange piger vil sikkert syntes det er vildt besværligt, at tage deres temperatur hver dag, men det bliver hurtigt en vane på lige fod med tandbørstning o.s.v.
At holde styr på sin cyklus er et privilegium mere end en besværlig byrde. I virkeligheden kan man undre sig over, hvordan så mange kvinder slet ikke kender deres krop.
Husk at temperaturen skal tages nogenlunde på det samme tidspunkt hver dag ( højst med en times forskel). Det skal være om morgenen inden du står op. Du må ikke engang gå på toilettet eller tage tøj på. Det tager et minut af din tid, husk altid at have termometeret ved siden af din seng. Når du tager din temperatur hver dag vil du:
-Vide hvornår du har ægløsning eller hvornår det evt. befrugtede æg sætter sig fast, implantationen.
-Vide hvornår du kan have samleje uden, at du bliver gravid (naturlig prævention).
-Vide hvornår du ikke længere er fertil, hvis du vil undgå graviditet eller hvornår du er fertil, hvis du gerne vil være gravid.
– Vide hvornår du får din menstruation.
-Vide, hvis der opstår problemer i din cyklus.
Du skal altså tage din temperatur, som det allerførste efter du vågner, inden du foretager dig noget som helst andet. Brug et digitaltermometer og vent til det bipper, det tager som regel et minuts-tid. Hvis du bruger et gammeldags glas termomenter, skal du vente fem minutter. Ved brug af digitaltermometre vil du hurtigt se et klart mønster.
Tag din temperatur i munden ( hvis du ikke får et tydeligt temperatur mønster kan du prøve at tage den vaginalt, men så skal du gøre det konsekvent, da vaginaltemperaturen er lidt højere end i munden)
Tag den på ca. det samme tidspunkt hver dag, med højst en time forskel. Men du skal selvfølgelig heller ikke gå hen og blive en slave af dit termometer. Hvis du sover længe i weekenden eller af en eller anden grund tager temperaturen senere eller tidligere end normalt, skal du huske at skrive det i dit skema. Jo længere du sover, jo højere bliver temperaturen.
Hvis temperaturen er lige mellem to tal så brug det laveste.
Du skal have sovet mindst 3 sammenhængende timer.
Det gode ved at tage sin temperatur er, at det giver dig en mulighed for at forudsige din cyklus længde. Dette gøres ved at holde øje med, hvornår temperaturen pludselig stiger, når det først er sket vil antallet af dage indtil menstruation altid være det samme. Hvis f.eks du bliver stresset i første halvdel af din cyklus, ja så bliver ægløsningen måske udsat, hvilket du vil kunne se på temperaturen. Derfor vil du altid vide hvornår menstruationen kommer og derved ikke gå rundt og tro at du er gravid når du går over tid, for så at blive skuffet.
Du vil hurtigt finde den temperatur som termometeret højst vil vise i den første halvdel, f.eks 36,3. Du ved så, at lige så snart den er over 36,3 så er ægløsningen sket, et par dage forinden.
Eksempel: Min morgen temperatur målt i munden ligger altid på mellem 35.8 og 36,3 indtil ægløsningen, så stiger den op og ligger mellem 36,5 og 37. Kort inden menstruationen falder den så igen. Hvis man gerne vil være gravid kan det derfor være lidt af en gyser, at måle temperatur sidst i cyklussen, da det jo er dårlige tegn, hvis temperaturen falder igen. Ved graviditet forbliver den nemlig med, at være høj. Hvis du konsekvent tager temperatur og kender din cyklus kan temperaturen, i hvert fald, for mit vedkommende gøre graviditetstesten overflødig.
Men, som sagt, man skal kunne sit kram, for temperaturstigningen drejer sig kun om få tiendedele graders stigning.
Konsistensen af udflådet:
En anden vigtig ting du må kende til i “projekt gravid”, er at kende dit udflåd, det fortæller dig en hel masse om din cyklus.- Og hvis du er ligesom de fleste kvinder, som er ved, at lærer deres fertilitetstegn, vil du også opleve en frustration og måske endda en ærgrelse over hvor lidt du forstod om din krop før. Mange kvinder fejltolker deres udflåd som vaginale infektioner eller som noget ulækkert stads, der skal tørres væk i en fart. Faktisk er det fantastiske ved, at tjekke dit udflåd, at du vil forstå en gang for alle, at det er fuldstændig normalt, det er sundt og det fortæller os om, hvornår vi kan skabe liv. Se aldrig mere dit udflåd som noget ulækkert, det er en sund og meget betydningsfuld væske, lige som mænds sæd. Hvad udflåd er for kvinden er ligesom, hvad sæden er for manden. Mænd er fertile altid, de producere sæd hele tiden. Men, vi kvinder er kun frugtbare i dagene omkring ægløsning og derfor producere vi kun det rigtige udflåd omkring ægløsningen. Den bliver produceret helt speciel til sædcellerne som svømmer perfekt i den. Når sæden rejser fra penis til skeden har den brug for denne helt specielle substans, for at overleve og denne “udflådskvalitet” er kun til stede omkring det tidspunkt, ægget bliver frigivet, nice ikke ?.
Udflådet starter sin udvikling så snart menstruationen er overstået, denne proces styres af hormonet østrogen. Efter mens. er det normalt med en tør periode uden udflåd overhoved. Hvis du mærker efter oppe i skeden vil det næsten føles, som om du mærker på indersiden af din kind. Din finger vil blive lidt fugtig og efter et par sekunder er det fordampet. Efter et par dage vil du måske opleve lidt udflåd, som nærmest er klistret, nærmest ligesom den hvide lim vi brugte i skolen. Nogle gange kan den endda nærmest være sådan gummi-agtigt og kommer måske ud i klumper, i hvert fald er det ikke vådt i denne periode. Sæd vil aldrig kunne overleve i denne type udflåd. Når konsistensen så ændre sig igen efter et par dage, bliver den cremet nærmest som bodylotion. Det kan godt føles lidt koldt omkring skedeåbningen. Nogle gange er udflådet så vådt og vandet, at det kan være svært at holde styr på (konsistens som skummetmælk), men det fortæller os, at vi er på vej mod den helt rigtige udflåd, som følger umiddelbart efter den meget våde udflåd.
Så har vi det vigtige tidspunkt:
Nu bliver udflådet som rå æggehvide. Det er ekstremt slimet og du kan strække det ud mellem to fingre, i en lang tråd. Som regel er væsken klar, men den kan være lidt gul, lyserød eller rødligt. Der kan nemlig forekomme en lille bitte blødning ved ægløsningen. Udflådet kan også være vandet. I det hele taget er du nok mere våd i underbukserne disse dage end du plejer. Kvinder først i tyverne har 4 eller 5 dage med æggehvide, mens kvinder midt i tredverne kun har en dag eller to.
Efter disse fertile dage er de fleste kvinder rimelig fri for meget udflåd frem til menses. Dog oplever de fleste kvinder en dag eller to før mens. en meget våd udflåd, som næsten kan forveksles med æggehviden. Et trick til at identificere kvaliteten er, at notere hvordan det føles når du tørre dig mellem skamlæberne. Føles det tørt? glidende? eller vådt?. Når du er tør vil toiletpapiret eller din finger ikke let glide, hvor imod det vil føles vådt og rigtig godt med smørelse under ægløsningen.
Stort set alle piger kan observere et mønster i den måde deres udflåd forandre sig på. Når kvinden er ekstrem fertil bliver hendes udflåd klart og let slimet. Faktisk kan det føles så vådt at underbukserne nærmest er drivvåde.
Nogle kvinder tjekker udflåd hver eneste dag for derved altid, at have styr på de fertile dage, dette gøres således:
– Begynd at tjekke efter endt menstruation.
– Fokuser på alt hvad du mærker i løbet af dagen ( Føles det tørt, vådt eller slimet udenpå. Føles det måske nærmest som sidder du på en klat æggehvide?) De vaginale forandringer kan stort set alene identificere de fertile dage.
– Prøv at tjekke udflåden, hver gang du er på toilettet, på vej der ud kan du lave lidt knibeøvelser, dette vil hjælpe udflåden ned til skedeåbningen. Knibeøvelser er i det hele taget vigtige, så husk at knibe sammen flere gange om dagen.
– Tjek udflåden mindst 3 gange om dagen.
-Tjek aldrig efter samleje eller seksuel ophidselse. Sæd og kvindes seksuelle sekreter kan forveksles med udflåden ( så der er ingen grund til mit i den seksuelle akt, at hviske i din mands øre ” lige et øjeblik skat, jeg skal lige tjekke, om jeg har min fertile udflåd”)
– Lær at se forskel på sæd og den fertile udflåd. De kan nemlig ligne hinanden. Sæd er nogen gange gummiagtig og hvidt eller sådan slimet skum-agtigt. Det er tyndere end udflåden, går let i stykker og tøre lunhurtigt på din finger. Omvendt er den fertile udflåd klar og du kan strække den, uden den går i stykker.
– Spred dine ydre skamlæber og tjek med to fingre lidt oppe, tag en prøve ud, hvis der er noget.
– Mærk konsistensen ved at nulre det mellem to fingre. Er det tørt, klistrede, cremet eller lige som æggehvide?
– Åbn to fingre op og se hvor hurtigt strengen knækker.
– Når du har tisset så bemærk hvor let wc-papiret glider gennem dine skamlæber. Føles det tørt, glidende eller vådt?
– Læg mærke til dine trusser i løbet af dagen. Husk på, at den meget fertile udflåd ofte former en rundt cirkel på grund af dets høje koncentration af vand. Den ikke fertile udflåd ligger sig som regel i klatter eller som striber i dine trusser.
– På dine mest fertile dage bør du kigge ned i wc-vandet mens du tisser. Det former sig som en bold når det rammer vandet. Når det ryger under vandet ligner det en sky som synker til bunden. Et lille trik hvorpå du kan identificere udflåden, er ved at tage en lille prøve mellem 2 fingre og dyb det ned i et glas vand. Hvis det er den helt rigtige fertile udflåd vil det forme en lille klump som synker ned på bunden. Hvis det er almindeligt udflåd vil det opløses.
Livmoderhalses ændringer.
Har du nogen sinde oplevet at samleje kan være direkte ubehageligt i bestemte stillinger?. Måske har du dejlige minder fra dovne søndags morgner med din mand. Du vågnede måske op og følte dig glad og opstemt, hvorefter du have sex med din mand med dig øverst! Ugen efter når du vil have den samme gode oplevelse gør det pludselig ondt og føles på ingen måde rart!. Hvad sker der? Hvorfor føles det pludselig helt anderledes? Måske har du også lagt mærke til, at det indimellem kan være rigtig svært at sætte et pessar op, hvor det andre gange bare lige sættes op i et snuptag.
Alt dette har med din livmoderhals at gøre, den nederste del af din livmoder, som går ned til skeden. Den gennemgår nogle utrolige forandringer i løbet af din cyklus, hvilket du selv kan føle efter. Igen et vigtigt tegn til klarlægning, af dine fertile dage. Ligesom med dit udflåd, forbereder din livmoderhals sig i hver eneste cyklus på en graviditet. I ægløsningsdagene bliver den til en “biologisk udgang”, den åbner sig for sæden, så den kan komme ind i livmoderen og videre op på jagt efter et æg. Livmoderhalsåbningen bliver således blød og åben under ægløsningen.
Efter din menstruation og under direkte påvirkning af østrogen, starter din livmoderhals med at forandre sig. Først er den lukket og tør og hvis du mærker efter føles den næsten som spidsen af din næse. Efterhånden som du nærmer dig ægløsningen bliver den blødere, vådere og mere åben.
Sekundære fertilitetstegn.
Mange piger er så heldige, at de oplever andre tegn på hvori deres cyklus de er. Disse tegn kalder vi de sekundære tegn, fordi det ikke er alle kvinder, som oplever dem og måske oplever disse kvinder dem kun i hver anden cyklus. Men de er stadig meget praktiske i forhold til afklaringen af de fertile dage.
Sekundære ægløsningstegn, kan være:
-En lille blødning
-Ømhed eller smerte i æggestokkene
-Øget sexllyst
-Hævede skamlæber
-Følelse af oppustenhed i underlivet
-Øget energi niveau
-Skærpede sanser (syn, lugte og smag)
-Bryster og hud er mere følsomme end normalt.
-Ømme bryster
-Ødemer
Det første tegn som er nævnt er midtvejsblødningen, denne skyldtes resultatet af et pludselig fald i østrogen, lige inden ægløsningen. progesteronet er endnu ikke blevet frigivet til at afløse østrogenet og derfor er det normalt, at overlapningen kan give en lille bitte blødning indtil progesteronet har taget helt over. Blødningen kan variere fra svag lyserødt udflåd til en højrød blødning. Ægløsningsblødninger er mest almindelige i lange cyklusser.
Mange oplever smerte eller ømhed ved ægløsningen, dette kan være forekomme når ægget bryder ud af æggestokken. Ægløsningssmerte er et fremragende fertilitetstegn i samarbejde med de 3 primære tegn.
Andre fertilitetsråd
Det optimale er 1-2 dages mellemrum mellem samlejer.
– Mandens sædceller kan overleve i kvindens æggeledere i 2-3 døgn. De kan altså i princippet ligge klar til, at gå i aktion i æggelederen, når ægløsningen sker.
Hvis I dyrker sex hver eller hver anden dag, sikrer I derfor, at der altid er sædceller tilstede i æggelederne. Det øger chancen for befrugtning, særligt hvis kvindens cyklus er uregelmæssig.
Glem også enhver tanke om at “spare sæd sammen” ved at dyrke afholdenhed! Manden producerer løbende ny sæd, og sædkvaliteten bliver ikke bedre af, at skabe trængsel i testiklerne.
I en undersøgelse konstaterede man, at de kvinder der røg syv cigaretter om dagen, og drak mindst 2 kopper kaffe dagligt, var dobbelt så lang tid om, at blive gravid som dem der hverken røg eller drak kaffe.
Mænd bør ikke benytte karbad eller sauna før samleje.
Moderens alder som risikofaktor for at føde “usunde børn” er en misforståelse. En sund og giftfri kvinde kan føde sunde børn helt op i fyrrene. Men ofte er det jo sådan, at ældre kvinder og ældre mænd har større ophobning af giftstoffer, hvis de i mange år har levet med røg, forurening, dårlig kost, stress m.v.
Varme nedsætter sædcellens livskraft. Ved langvarig feber kan det tage måneder før sædceller genvinder vitaliteten.
Vigtige vitaminer
Kvinder: Vitamin B6 og folinsyre
Mænd: Zink, selen, vitamin C, E og B12
Det vigtigste kapitel og den vigtigste viden fra mig til dig
Listen carefully… du vil gerne være gravid ellers var du ikke her og læse dette kapitel. Det jeg fortæller dig nu er super vigtigt. Jeg siger det kun en gang …, nej pjat, jeg siger det mange gange igen og igen på forskellige måder. Der er ikke universets store hemmelighed jeg nu røber, men det er min egen erfaring gennem de sidste 20 år, hvor jeg har været gravid en stor del af tiden.
Godt så!, du har nu styr på alt det fysiske, du ved hvordan du tracker din ægløsning, og du ved forhåbentlig også, hvordan du hidkalder din bedre halvdel, når sekreterne flyder frit ;-).
Jeg har skrevet det før men prøv følgende tankegang: “Jeg ønsker mig et barn og det barn kommer, når tiden er den rette. Det kan jeg ikke selv bestemme og selvom jeg næsten ikke kan vente og glæder mig helt vildt, så vil jeg nyde tiden indtil det sker”. Se det som en før-graviditestid, som på en måde er en del af graviditeten. En vigtig del!, gør en masse af de ting du ved man ikke kan gøre, med en baby og hyg dig med, at gøre din krop klar til graviditet. Det vil sige, at du skal være sød ved din krop… og ja det jeg siger nu er temmelig langhåret og måske tænker du, at det nu for alvor er tid til at smutte videre. Men bliv lige lidt endnu, for det her virker: tal med dig selv, til din kerne, sig søde og positive ting. Forestil dig, at du har en slags ånd inde i dig som er forbundet med noget større, noget som lyder lidt ur-lækkert, nemlig moder jord. Inde i dig er din ur-moder, hende vil du mærke når du en dag ligger og føder. Tal til hende og ros hende for den vitalitet og sundhedsfornemmelse du føler i din krop. Har du noget der nager dig, så fortæl hende om det. Snak evt højt når du kører bil alene (mit råd da det altid har været det eneste tidspunkt jeg var alene). Gå ind i en helsebutik og køb vitaminer som er gode for fertilietet bla. folinsyre. Google hvad man skal have. Det må nemlig godt være en lille hyggeting du har gang i, i denne her før-graviditetsfase. For den fase er vigtig, sindssyg vigtig og det kan være en super god ting, at den varer længe. En graviditet forløber ofte så meget bedre i en sund rolig krop. I coronatiden hvor mange gravide pludselig blev sendt hjem og kunne slappe af, viste det sig at antallet af fortidlig fødte faldt helt vild, tror det var noget med 90% mindre. Det siger noget om, at få kroppen ned i gear, connect med din krop, slut fred med den og hyg dig med dit indre liv. Det kan være du tænker, at du ikke har et indre liv eller, at det tror du ikke lige på, fair nok! Men kære dig, du har et indre liv og lad nu bare tvivlen komme dig til gode.
Når jeg snakker om dit indre liv mener jeg ikke din indre harddisk. Det er ikke dit levede liv på godt og ondt, som du skal forholde dig til. For nogen kan det være svært, at kikke indad fordi de havner et forkert sted. Alle mennesker har ar på sjælen og dårlige minder, de ligger også derinde et sted men det er naturligvis ikke der jeg ønsker dig hen. Tænk på en meget lykkelig oplevelse du har haft, gerne en fysisk oplevelse, hvor du følte dig så lykkelig, at dit hjerte nærmest sprang et slag over. Hvor sommerfuglene i maven føltes, som en blanding af forelskelse og synet af den dejligste dessert i verden, som du netop skal til, at sætte tænderne i. For øvrigt sidder du på en strand på maldiverne med den person du elsker. Tror godt du kan genkalde den form for indre sprudlende lykke. Den kunne såmen ligeså godt finde sted i en gammel robåd i Præstø fjord, hvor der lugter lidt af gris. Denne følelse er varm og lækker og føles som om, at der inde i den krop er en stor dejlig vitaliserende kraftfuld sol som skinner og tilføre dig alverdens livsgivende og sundhedsfremmende vitaminer, som sikre dig et langt og lykkeligt liv. Sådan kan du naturligvis ikke altid rende rundt og have det men lad solen skinne altid, i større eller mindre grad. Det er dit dybe ur-jeg, din ur-moder, den powerfyldte ting som du har inde i dig, som er forbundet med den store moderjord, hvor du kan hente uendelig styrke. Det er ikke meningen, at du skal forholde dig super konkret til det. Meget andet i dit liv er meget enten/eller, det er til at måle og veje. Din indre vidunderlige ur-kærlighedssol er dejlig ukonkret og kan hverken ses på røntgen eller scanner. Du skal ikke tænke på, om du tror på det eller ej, det er ikke en religion, det er dig selv. Dette er heller ikke en social ting du har med andre. Det er en dejlig ting du har med dig selv, et indre helle, hvor der altid er rart, hvor der er kærlighed til dig selv, som du giver og modtager.
Hvis du er en person som normalt forholder dig mest til ydre faktuelle ting, kræver det en del øvelse, at komme i pagt med din indre urmoder. Husk på, at selvom der inde i dig er ting du ikke lige ønsker, at komme i kontakt med igen, eller som kan blokere for ursolen bløde healende stråler, -så husk på at din sol er ikke kun dig men også et fællesskab med et kæmpe åndeligt netværk. Så selvom du måske føler dig knap så powerfuld eller oven i købet lidt svag, ja så er du stadig connectet med uendeligt power.
Hvor vil jeg hen med alt dette? Når du vil være gravid skal helst være i balance, du må ikke være desperat. Når du har det godt dybt inde i det indre smitter det af på din fysiske krop og alt omkring dig. Så livet skal nydes fuldt ud også selvom en graviditet måske lader sig vente lidt.
Nå, tilbage til din før-graviditesfase. Jeg vil prøve at opsummere mine råd til dig.
- Køb de rigtige vitaminer og gerne nogle gode olier (livets olie bruger jeg). Det føles godt, at gøre noget konkret for sin krop. Gå lange ture, bad i havet. Find glæden ved sundhed og motion. Lidt ligesom, hvis du gør båden klar til foråret, -rengøre og ordner den, så den er klar til havets bølger. Din krop skal have de bedste forudsætninger for at producerer et sundt barn samtidig med at du stortrives. Det er dit eget hyggeprojekt og vær ikke bange for tiden som går, denne fase er faktisk super hyggeligt. Du samarbejder med din krop både det indre og det ydre.
- Alle har brug for anerkendelse, ros og kærlighed for at kunne præstere, leve og ha det godt. Det er lige sådan med dit indre liv, tal til det, den del du taler til er den del som er forbundet og forgrenet med det store åndelig netværk. Så tal til det som du ville tale til en person eller nogen personer som var din åndelig bodyguard. Nogle eksistenser som er der for dig hele tiden, i og omkring dig. De er selvkørende og din en erkendelse og tak er ikke dybt nødvendigt for dem, men det er bare så dejligt at snakke til dem. De er en del af dig men ikke kun, heldigvis!. Fortæl dem, at de gerne må hjælpe til med, at en befrugtning vil finde sted. Sig tak på forhånd. Del alt med dit åndelige netværk, det er så forløsende og med tiden vil du simpelthen være så glad for dette bekendtskab.
- Download en god fertilitetstracker-APP, jeg brugte FLO. Det er en hyggelig ting i supplement til alle de andre ting du kan gøre. Men du skal ikke blive slave af den, men se det som led i det her dejlige projekt du har gang i
- Elsk kun med din mand når det hundrede procent er fordi du har lyst til ham og ikke fordi din app eller udflåd fortæller dig, at det er tid. Spring heller en cyklus over end, at det bliver pligt og alt for projektagtigt, det er ikke meningen og hverken specielt sundt for sjæl eller parforhold. Og her i denne før-graviditetsfase er det netop vigtigt at passe godt på hinanden og nyde den sidste del af denne livsfase inden børneræset tager sin begyndelse.
Skriv et svar